Gràcies per la vostra visita!

dilluns, 23 d’abril del 2012

L'Àfrica comença als Pirineus

Fa un bon grapat d'anys que la Dharma toca una cançó que manifesta com "L'Àfrica comença als Pirineus", i efectivament sembla que de cada dia és més així. No sé el nom de la cançó, ni l'àlbum ni l'any, però em vaig quedar amb la frase i l'aplic dia si dia també.

Sembla mentida com en són d'estúpids els espanyols. Avui, en la meva rutinària visita a les webs dels diaris locals, espanyols i europeus he vist una notícia que xerrava de la ratellada dels presupostos en els sectors de la investigació, desenvolupament i innovació (I+D+i). Pel que sembla, els nous presupostos de l'Estat per al 2012 retallen un 25% les inversions d'aquest sector, perquè clar, s'han de corregir els dèficits, s'ha de pagar deutes infinites i tot això que ja sabem.

Amb aquesta retallada, segons El País, l'efecte no es veurà directament reflectit en el sector. Diguem que no és que despedeixin al 25% del personal, ni desapareixi una quarta part del sector, però el que és segur és que hi haurà un ressentiment molt fort. La notícia afirma que la reducció real rondarà el 20%. Com que sóc una persona curiosa i no m'agrada opinar sense estar ben informat, he consultat les inversions per sectors dels Presupuestos Generales del Estado de 2012. Pel que sembla Espanya dedicava el 2011 un 1'40% del PIB (CEO, 2012) en I+D+i. En els presupostos, no queda massa clar quina és la reducció, però si disminueix un 25'1%, una simple regla de tres ens indica que devallarà fins a situarse en un patètic 1'05% del PIB. Si això es compara a les dades publicades per Batelle (EEUU) sobre les previsions globals d'inversió en I+D+i per al 2012, podrem veure com Espanya es posa al nivell de països mediocres com Russia (1'08%), Turquia (0'90%), Polonia (0'72%) o Sudàfrica (0'95%). I no és que vulgui ser alarmant ni mostrar coses que no són: la mitjana europea (UE) d'inversió en I+D és de mitjana del 2% del PIB (Batelle, 2012). Vaja, que ens posam a la coa d'Europa, només superats per la genialitat patètica de Grècia (0'50%) o Romania (0'66%).

Si miram dades referents als putos cracks el el sector punter de l'economia global hi trobarem els EEUU (2'8%), les potències emergents d'Àsia com Japó (3'48%), Xina (1'6%), Corea del Sud (3'45%), Taiwan (2'38%) o Singapur (2'65%); algun supervivent europeu com Alemanya (2'87%) o els Països Escandinaus (3% aprox.), i algun especiment extravagant com Israel (4'20%).

En I+D no només entren universitats i centres públics de recerca. Totes les empreses privades de caràcter innovador en tecnologia i innovació hi són imprescindibles. Mirem sinó d'on són les empreses que prenen la paella pel mànec en telefonia mòbil, software, PCs, fotografia, imatge i so, i electrònica en general. Fem un repàs: Microsoft, HP i Apple (EEUU), BlackBerry (Canadà), Nokia (Suècia), ITC (Taiwan), Sony, Panasonic, Toshiba, Sanyo, Casio, Nikon i Canon (Japó), Samsung i LG (Corea del Sud), Tomtom (Holanda) hem de seguir? jo no he sentit Espanya per enlloc...


Mireu aquest gràfic sobre les inversions en I+D sobre el % del PIB (x) i la proporció de gent treballant dins el sector (y), llavors simplement compareu i avergonyiu-vos:



Es veu a simple vista: EEUU, Japó, Corea del Sud, Xina, India, Alemanya, Regne Unit i França dominen el sector amb grans inversions i gran quantitat de gent treballant-hi. Espanya per la seva banda, queda altra volta com un punt mediòcre situat per sota de Portugal, Russia o Irlanda. Tot s'ha de dir, que països emergents com Xina, Brasil o India no hi poden abocar tant de capital perquè a proporció encara estan per sota el desenvolupament espanyol. Deixa que passin 10 o 20 anys, vorem què passa! entre 1997 i 2006 el sector augmentà en un 22% a Xina, un 22% a Malaisia i un 14'5% a Tailàndia i Singapur. A Europa només el 6'5%.

I pel que fa a politiques econòmiques i futur? La Unió Europea diu que té clar que la innovació és la rampa de sortida de la nostra estimada crisi. Dic que "diu" perquè si les polítiques econòmiques de retallades d'Espanya venen marcades per la regla de Merkel i Sarkozy... pot ser: o que no siguin coherents, o que vulguin que Espanya no estigui a l'alçada dels països veritablement europeus (per sobre els Pirineus clar!). Sigui com sigui, això són figues d'un altre paner. El que és clar i està publicat és que la Comissió Europea destina 10 bilions de dòlars anuals en I+D a través del Programa FP7 (Seventh Framework Programme) (2007-2013), i té previst augmentar la inversió en un 50% per al pròxim programa (Horizon 2020) (2014-2020), creant 175.000 llocs de treball a curt termini i 450.000 llocs de treball a llarg termini, per estar a l'altura de la Xina o els EEUU ... i a Espanya seguim amb el penós 1%.

Mentrestant l'economia cau, la prima de risc s'eleva a 435 punts (Abril 2012) gairebé al límit del rescat financer, a nivells de l'economia al 2003, el PIB cau en un 1'7%, es preveu la destrucció de 630.000 llocs de treball per enguany, i el nombre d'aturats puja per sobre dels 4.700.000, només un 24'3% del total per a finals d'any. I que fan els presupostos de l'Estat per resoltre això? la resposta és magnificència pura. Vegem algunes de les grans perles que ja s'han posat en marxa:
  • Reducció de les inversions en salut (-6'8%), educació (-21'9%) i cultura (-15'1%). Aveure, que és el que ha de saber el español raso de a pie: graduat escolar, incultura general i encara gràcies! perquè volem invertir en I+D quan Espanya només es dedica al turisme barato de sol i platja, els casinos i putiferios d'Eurovegas, la construcció (no sabem com, però sembla que encara volen tirar per aquí, almenys a Balears), una indústria pèssima i baratera dependent de l'estranger i bàsicament deficitària, i un sector primari que gairebé no es veu dins la gràfica de repartiment per sectors. En resum una caca de vaca. I de cultura perquè se'n vol? que siguin tots igual d'incults i que diguin amén a la política d'extrema dreta espanyola. Res de nacionalismes, todos españoles i prou!
  • Reducció de les inversions en foment al treball (-21'3%), accés a la vivenda (-31'7%), serveis socials (-15'7%). I ara, si no hi ha feina, per què l'hem de promocionar? no teniu casa, teniu una unica bombeta a ca vostra perquè no podeu pagar la pujada de l'energia, anau amb patinet perquè no podeu pagar la gasolina, o viviu hipotecats fins a les celles perquè us vau flipar quan hi havia bonança? Suicideu-vos, i eficientment! la sanitat ja no permetrà que pogueu quedar malferits! Estau preocupats pel futur? És igual, la ignorància us farà feliços!
  • Aquesta m'encanta: Reducció de les inversions en Defensa (-8'8%). Tot i que pugui semblar que aquí Espanya es marca un gol en pacifisme i cessament de l'imperialisme internacional amb els seus amigots americans a països com Afganistan o Irak fent accions humanitàries amb fussil d'assalt, Espanya redueix en Defensa, PERÒ encara conserva un molt honorable 2% del PIB. Deuen passar pena de que els marroquins no invaveixin el Perejil una altra vegada, o que hi hagi una sublevació general de la població avergonyida espanyola. El cert és que es farà amb porres i fussils de la Guerra Civil, perquè també es retalla el 24'9% en I+D+i militar, que ja em sembla bé. En qualsevol cas, recordeu aquest 2%, ja que encara supera amb el doble aquell patètic i miserable 1% d'I+D, que cau fins i tot per sota de la inversió en Agricultura (2'7%).
  • Inversions en infrastructures (-22'1%). Si van maldades és normal que no es facin noves intrastructures. Mantenim el que tenim i anem reparant el país. Ah però no!! El pla diu que hi ha fortes reduccions de pressuposts, però la inversió en ferrocarril es alta ja que suposadament s'ha de prioritzar el Tren d'Alta Velocitat. Llegiu aqueta perla de cita textual: "Completar  la  red  de  Alta  Velocidad,  [...] en todas las comunidades autónomas, promoviendo su desarrollo en aquéllas que todavía no cuentan con conexión de Alta Velocidad". Aveure un moment, és necessari invertir en la xarxa de TGV quan hi ha línies que s'han hagut de tancar per manca d'usuaris? I no deien a Europa que el corredor del mediterrani és prioritari? i Madrid prioritza la construcció de l'AVE Madrid-Galícia a l'acabament de la línia Barcelona-Portbou? I on és l'AVE marítimo-terrestre Eïvissa - Palma - Maó? perdonau però crec que no tenc mal d'orella ni sordera.

Ja veis com està el món, ...ehem, perdoneu, Espanya. I si pensau una mica només has de saber contar fins a 10 per esperar com pot acabar tot això. A Espanya som curts com a mànigues de sostens, votam a ineptes que gestionen el país d'aquella puta manera i fan que tot vagi com a l'època de Neandertal. En lloc de apostar pels sectors capdevanters portem cucales i seguim amb la mateixa merda de sempre i cap enrere com els crancs: Costa del Sol, Islas Baleares, Eurovegas i Benidorm. Diner fàcil i ràpid per als més rics i desgràcia i mala vida per a la resta. No us agrada, posau-vos'hi un floc i que vos donguin per darrere sense vaselina!



Ja per tancar, m'agradaria obsequiar-vos amb la cançó d'Àfrica comença als Pirineus, perquè si no us ha quedat clar on és la frontera entre el desenvolupament i el progrés i la ineptitud, la incultura i el subnormalisme més profund, vos acabi de quedar clar. Jo amb aquesta redacció ja n'he quedat més que empatxat! Això si, com que no he trobat la cançó de la Dharma, vos deix amb el video d'Aleix Saló (creador d'Españistán) sobre la Simiocràcia i un dels grans hits de Josep Maria Cantimplora i l'orquestra Clorinata: "Un partit anomenat popular(lletra) per honrar aquest estimat govern nostre amb dictadura absoluta (ui, perdó, volia dir majoria absoluta!).







Senyores i senyors, reflexioneu. I sobretot no deixeu de fer-ho, siguent consequents amb els vostres actes, sobretot a l'hora d'anar a votar! Salut i bon dia de Sant Jordi.

2 comentaris:

  1. Tot això pel que fa a la inversió, però encara podríem trobar molts d'altres motius per sentir-nos acollonats: Preus, sous, feina, energia,...., per no parlar de llengua i identitat. Està vist que ens espera un futur ben magre.

    ResponElimina
  2. Efectivament, de motius sempre n'hi ha i de cada vegada n'hi ha més, però no hem d'esgotar totes les crítiques en un article, llavors se'ns acabarien els temes de conversa! Està clar que amb aquests super-governants obrir el diari de bon dematí sempre resulta una caixa de sorpreses, mai saps amb quina et sortiran aquesta vegada! Realment és tot un repte moral!

    ResponElimina

I els vostres comentaris...?