Gràcies per la vostra visita!

divendres, 11 de novembre del 2011

País patètic

Ell també va fer una cançó que es deia "País petit" el 1980; aquest article però va per un altre país al qual no farem tantes alabances

De països n'hi ha de mil castes: petits, grans, moderns, rics, pobres, conservadors,  i per desgràcia també alguns que fan pena. Amb això no ens referim a països que fa poc que hagin sortit d'una guerra, com poguessin ser Bòsnia, Albània o Afganistan ni d'altres que semblen anar cap amunt però que no acaben de trobar-ne la manera. Hi ha països que creuen ser allò que mai arribaran a ser.

Podria referir-me a d'altres, potser. Per mi, però, un dels més penosos és sens dubte Espanya. Per veure això no fa falta haver estudiat a Harvard i ara amb l'anomenada situació de Crisi tampoc cal ser metge per distingir un cos sa d'un amb una malatia crònica com aquesta.

Per exemplificar això, basta que ens fixem en les notícies d'actualitat: ens fixarem en 3 titulars que surten a la majoria de diaris i televisions aquests dies:
  • L'erupció volcànica submarina d'El Hierro
  • Les eleccions generals del 20-N
  • L'aposta d'Europa pel Corredor Mediterrani
Per si mateixos aquests titulars podrien perfectament generar reaccions positives per l'Estat espanyol: una erupció volcànica submarina, quina gran oportunitat per a la investigació!! ... o... Europa aposta pel corredor mediterrani.. gran notícia per convertir Espanya en un territori cada vegada més connectat amb Europa!!... o... les eleccions del 20-N.. una oportunitat per canviar la política estatal i poder millorar les coses!!.....

Reeeeeeeeeeeees!!

Quants mesos fa que deien que això de l'erupció del Hierro no era res trascendental? que els illencs podien estar tranquils? Des del Juliol que hi ha activitat i no ha estat fins a finals d'Octubre quan l'Institut Espanyol d'Oceanografia ha conseguit filmar l'erupció i analitzar la situació a fons. Però on eren els investigadors fins fa quatre dies? allargant les vacances d'estiu potser? Anau a Islàndia, recordau les erupcions de principis de 2011? Al dia següent de la primera sotragada ja tenien un informe detallat del que havia passat i una aplicació de Google Earth amb cartografia detallada.

Comparem aquest escenari amb Espanya! Són uns cutres!! No vull treure mèrit a l'IEO amb la feina que ha fet en aquestes últimes setmanes, però i tota l'activitat de Juliol a Octubre? Fins ara només sabiem l'existència d'un punt calent on l'aigua augmentava de temperatura i es veia una força borbollejant a la superfície... però quina quantitat d'oportunitats s'ha perdut la ciència en aquests 4 mesos d'ignorància sobre el tema? Ja estem que no és el mateix filmar a la muntanya, que a 1000m de profunditat però igualment, hi havia temps més que suficient.

I d'això qui en té la culpa, els investigadors? més bé diria que és gràcies a aquesta especial desafecció per invertir en ciència, recerca i innovació (I+D+i) d'aquest nostre estimat Estat espanyol. Temps de crisi...temps de retallades, i en lloc de retallar inversions innecessàries com podria ser l'exèrcit, Espanya retalla els sectors que són capdavanters al món: el sector de la innovació! Feis un cop d'ull a les següents notícies en les retallades a pressupostos en I+D i a les aventures dels soldats espanyols a Afganistan (per exemple), no tenen res millor a fer que fer "missions humanitàries" a cop de fussil?

I que hi ha de les retallades a les universitats espanyoles? creis que tendrem millors professionals si retallam l'educació pública? quin model social i territorial volem pel nostre futur? potser seguir amb la cultura del totxo? que no ha bastat amb la crisi que això ens ha suposat? quan es pensa mirar cap a un altre costat per intentar fer les coses millor?

Aquest és l'I+D+i Made in Spain, la clau que ens retornarà a tots al neolític dels celtíberos

D'eleccions del govern n'hi ha hagudes moltes, però d'anticipades no gaires i dins el context d'una crisi mundial de tals dimensions encara menys. Però potser pensau que en un país amb  un bipartidisme tan marcat les coses poden canviar gaire? Si ja hi ha hagut retallades amb l'esquerra, que passarà si entra la dreta? O potser no hi haurà massa diferències i tot vendrà decidit pel que es decideixi a Europa com ja està passant amb Grècia? En aquest sentit, em va fer molta gràcia el gag del "cara a cara" entre Rubalcaba i Rajoy de Polònia a TV3 (entre el minut 4 i el minut 7:


Ja per acabar destacarem la decisió d'Europa vers a la importància del Corredor del Mediterrani en el sector dels transports. Fins ara Espanya havia apostat per un model centralista on Madrid servia com a epicentre de tot el territori, sense deixar que altres ciutats importants com Bilbao, València o Barcelona hi prenguessin part de la mateixa manera. Això s'ha vist en les restriccions a vols internacionals amb Barcelona, a la construcció del TAV primer cap a Sevilla que no cap a Barcelona connectant les dues "capitals econòmiques" d'Espanya, i un llarg etcétera. Ara però, resulta que Europa creu necessària la connexió de la península ibèrica amb centre-europa mitjançant ferrocarril les coses aniran d'una altra manera. 

Només una pregunta: -no hagués estat més intel·ligent, per part d'Espanya, de veure això fa 20 anys quan es feia l'AVE de Sevilla? Connectar Espanya amb Europa... gran idea!!

Sobretot quan les mancances del sistema són tan notables com ara és quan aquestes decisions són les que fan "mostrar el plumero" quan l'Estat necessàriament s'ha de demanar: quin model de territori i de societat vol tenir per al futur?, sincerament crec que España no es demana massa coses a llarg termini, perquè sempre han fet les coses d'un dia per l'altre i sense pensar, i si aquesta idea els ha passat pel cap, mai ha inclòs tot el conjunt de tot el territori i tota la societat, que potser és el que més li convindria.

Un territori cohesionat i equilibrat és la base per a un bon desenvolupament. Si això no existeix llavors potser el problema resideix en la integritat d'allò que consideram que és Espanya. Perquè, que és Espanya? creieu que hi ha concens entre la població i entre els governants? Existeix un concepte de "país" per a tothom? Com pot avançar bé un territori que no reconeix les seves febleses i només tracta de convertir-les en elements tabú?

Fins que no es resolguin aquestes diferències i la societat realment no sigui conscient de que  s'ha de posar les piles per assolir un objectiu comú, on el treball dur i l'esforç siguin els passos previs necessaris per assolir una estabilitat REAL, i a part, no es reconeguin i es resolguin els conflictes amb les nacions existents dins l'Estat espanyol com Catalunya o Euskadi,  Espanya seguirà sent un País Patètic.

La riquesa i el benestar social s'aconsegueixen treballant eficientment i de manera metòdica, no fent el mínim de feina, intentar cobrar el màxim de subvencions i aprofitar-se tan com es pugui del veïnat o del que no sigui nostre.

Senyores i senyors, en definitiva, Espanya té un greu problema d'integritat. És per això, que m'estimaria més cantar una cançó com la de País petit, que seguir cantant una cacofonia de País patètic com el que tenim.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

I els vostres comentaris...?